Molts estudis han demostrat que la qualitat nutricional de la dieta afecta al curs i al resultat de l’embaràs. L’estat nutricional previ a l’embaràs constitueix també un factor fonamental que afecta a la salut de l’embarassada i el seu fill.
Sempre que sigui possible haurien de ser els aliments la font de nutrients, evitant la ingesta de suplements de vitamines i minerals.
La pauta més sana d’increment de pes consisteix en l’augment constant i gradual. Les fluctuacions ràpides de pes s’associen amb major probabilitat a excessiva retenció de líquid. La velocitat recomanada d’increment de pes és aproximadament 0.9 a 1.8 kg. durant el primer trimestre i 0.36 a 0.45 kg. per setmana a partir de llavors, per a dones de pes normal.
Passem a veure l’augment de les necessitats energètiques durant l’embaràs per satisfer les demandes tant de la mare com del fetus.
Les diverses estimacions sobre el cost energètic total de l’embaràs, basades en la ingesta dietètica de dones embarassades i en la determinació de la despesa energètica en repòs, varien de 45.000 a 80.000 kcal.
Les recomanacions sobre l’increment diari de les necessitats calòriques s’han estimat en 300 kcal al dia per sobre de les necessitats energètiques d’una dona no embarassada.
És possible que solament es precisi augmentar les necessitats energètiques de dones sanes i ben alimentades en 200 a 300 kcal/dia cap a la segona meitat de l’embaràs.
La dieta més adequada per a cada dona dependrà de cada cas en particular, i seria de gran ajuda consultar a l’especialista sigui, el ginecòleg o el dietista-nutricionista.
Publicat a:
- Fòrum AD
- Socpetit.cat
- El Tot Badalona
- Enrenou
- Tot Mataro
- Molletana
- Tot Sant Cugat