Suplements nutricionals

En castellano

Què són els suplements nutricionals?

Es parla molt d’ells, tant pels seus efectes “miraculosos” com pel seu fàcil maneig i grans avantatges, però sabem para què serveixen, com prendre’ls i què són en realitat?
Per començar, dir que la formula química d’una molècula és exactament igual tant si s’extreu d’un producte natural (aliment, planta…) com del resultat d’un procés de síntesi de laboratori. Els laboratoris opten per realitzar presentacions de barreges en els quals predominen les vitamines sintètiques a un 70-90%.

En el 10-30% restant trobem que els suplements sintètics van acompanyats de la mateixa substància d’origen natural extreta de certs vegetals.
Per construir un suplement dietètic cal comprimir o encapsular una molècula. Aquesta ha de ser fixada sobre un adequat transportador biològic (a això se li crida una correcta biodisponibilitat), susceptible de travessar la barrera intestinal perquè s’assimili correctament a través de la sang.

Perquè hi hagi una bona biodisponibilitat s’ha d’aconseguir que les substàncies que volem vehiculitzar (ja siguin vitamines, aminoàcids, minerals…) s’associïn a un substrat que sigui recognoscible per les cèl·lules de l’organisme perquè pugui unir-se als cicles metabòlics del cos humà.

Un altre aspecte a tenir en compte és la via d’absorció d’aquesta molècula, podent ser hidrosoluble o liposoluble. Les vitamines hidrosolubles són aquelles que precisen d’una via conductora hídrica (a través de l’aigua) són les que han de prendre’s separades i abans dels menjars.

En canvi les vitamines liposolubles per a la seva correcta absorció han de prendre’s durant els menjars (ja que necessiten un mitjà que contingui grassa).

També hi ha vitamines de les quals es precisa que la seva absorció sigui lenta i progressiva de forma sostinguda, això ens ho indiqués l’etiqueta del producte amb el titulo de “retard” o “alliberament sostingut”. Al mercat es troben moltes marques i laboratoris, en cas de dubte sempre és aconsellable consultar a un especialista per escollir la més indicada per a nosaltres.

Publicat a:
  • Cerdanyola al Dia
  • El Tot Granollers
  • CDN, Noticiari Costa Daurada
  • Revista de Ripollet
  • Fòrum AD
  • El Tot Badalona
  • El Tot Sant Cugat
By | 2017-03-02T12:10:18+00:00 abril 14, 2011|Català|0 Comments

About the Author:

Importante: Por cuestiones legales y éticas no puedo en ningún caso dar respuesta vía e-mail a personas que no sean pacientes sobre: recetas, posologías, hacer valoraciones y mucho menos dar diagnostico alguno. Para cualquier otra duda o comentario, estaré encantada de poder ayudarte.
X