Complements nutricionals Durant l’Embaràs

Ingesta energètica

l’augment de les necessitats energètiques durant l’embaràs per satisfer les demandes tant de la mare com del fetus.

Les diverses estimacions sobre el cost energètic total de l’embaràs, basades en la ingesta dietètica de dones embarassades i en la determinació de la despesa energètica en repòs, varien de 45.000 a 80.000 kcal.

Les recomanacions sobre l’increment diari de les necessitats calòriques s’han estimat en 300 kcal al dia per sobre de les necessitats energètiques d’una dona no embarassada.

És possible que solament es precisi augmentar les necessitats energètiques de dones sanes i ben alimentades en 200 a 300 kcal/dia cap a la segona meitat de l’embaràs.

Proteines

En total es dipositen 925 g de proteïnes en un fetus normal i en els teixits materns accessoris. Un increment de 10 g de proteïnes al dia sobre el ADR d’una dona no embarassada resulta suficient per satisfer aquestes necessitats.

Calci

Les dones corren menys risc de tenir parts prematurs, part espontani i nadons amb baix pes en néixer quan la ingesta de calci sigui d’1.200 mg/dia al llarg de l’embaràs i la lactància per a les dones adultes.

Així i tot, en aquest cas els complements poden ser una espasa de doble tall, ja que dosi de més de  1.500 mg poden impedir que el cos absorbeixi zinc, ferro i magnesi.

Ferro

Cal un increment en les reserves orgàniques de ferro aproximadament d’1.200 mg per permetre l’expansió del volum eritròcits matern i la síntesi de teixits fetals i placentaris.

Per satisfer les demandes de l’embaràs, la dona mitjana ha d’absorbir aproximadament 3 mg/dia de ferro. Per assegurar que la qualitat del ferro absorbit resulta suficient per satisfer les necessitats de l’embaràs prou una ingesta total de 30 mg/dia de ferro.

Es recomana que les embarassades rebin suplements de ferro oral de 30 mg/dia de ferro elemental durant el segon i tercer trimestre, en forma de sals ferroses simples. Aquesta quantitat hauria de mantenir constants els nivells d’hemoglobina en la majoria de les embarassades. Les dones que sofreixen anèmia a l’inici de l’embaràs precisen dosis superiors.

En els nadons alletats el ferro de la llet materna s’absorbeix bé i no pot ser aprofitat pels gèrmens gastrointestinals. El ferro adicional sovint pot causar o empitjorar les infeccions gastrointestinals d’un bebè. Els nens petits, les dones embarassades i les mares lactants haurien de consumir amb freqüència aliments rics en ferro, és a dir, una vegada al dia carn vermella fetge o botifarra o mol·luscs. I una altra vegada al dia un aliment relativament ric: ous, carn blanca, peix o lleguminoses. I sobretot, no acabar el menjar amb un te (limitat al desdejuni o berenar), sinó amb un aliment, una beguda o un suplement minerovitamínic que contingui la vitamina C.

Àcid fòlic

El recomanat durant l’embaràs és d’uns 400 micrograms amb la finalitat de reduir el risc de defectes del tub neural. Ha de procurar-se mantenir el consum total d’àcid fòlic per sota d’1 mg/dia (excepte baix supervisió mèdica). L’àcid fòlic no s’emmagatzema en l’organisme, però pot aportar-se mitjançant una dieta adequada que contingui fruites, sucs, cereals integrals i hortalisses.

Sodi

No es recomana la restricció de sodi durant l’embaràs. D’altra banda, les necessitats de sodi durant l’embaràs solen veure’s satisfetes amb una dieta normal.

Alcohol

La síndrome de l’alcoholisme fetal, que consisteix en malformacions congènites, alteracions del creixement i efectes sobre el sistema nerviós central, pugues haver-se del consum d’alcohol durant l’embaràs. La lesió fetal es pot produir poc temps després de la concepció i abans que la dona tingui notícia del seu embaràs.

Resulta prudent recomanar l’abstinència total d’alcohol en l’embarassada.

Cafeïna

La cafeïna pot travessar, es considera una droga estimulant. El més adequat és aconsellar a l’embarassada que eviti o limiti el consum d’aliments i fàrmacs que continguin cafeïna. En el moment actual es pensa que un consum de cafeïna equivalent a dues, tres tasses de cafè regular al dia durant l’embaràs resulta segur.

Edulcorants artificials

El més emprat és el “aspartamo”. La ingesta diària acceptable de “aspartamo” és de 50 mil·ligrams per kg de pes corporal. El recomanable és que no ingereixin més de dos a tres porcions diàries de productes endolcits amb *asparíamos.

Les dones fenilcenúriques haurien d’evitar l’ús d’edulcorants artificials amb “aspartamo” (així com altres fonts de fenilalanina) durant l’embaràs amb la finalitat d’evitar retards mentals profunds en els seus fills.
Diferents tipus d’embarassos:

  • Embaràs en l’adolescència.
  • Embaràs i obesitat.
  • Embaràs i diabetis.
Publicat a:
  • Diari de Rubí
  • Revista Més
  • El Tot Badalona
By | 2017-03-02T12:10:11+00:00 marzo 21, 2012|Català|0 Comments

About the Author:

Importante: Por cuestiones legales y éticas no puedo en ningún caso dar respuesta vía e-mail a personas que no sean pacientes sobre: recetas, posologías, hacer valoraciones y mucho menos dar diagnostico alguno. Para cualquier otra duda o comentario, estaré encantada de poder ayudarte.
X