Perquè ens és útil la Vitamina C

L’estrès, l’alcohol, el tabac, l’embaràs, la lactància i fins i tot l’exercici físic intens poden ser factors que augmentin el consum de vitamina C per l’organisme. A més el consum de fàrmacs tals com a aspirines, barbitúrics, antibiòtics i anticonceptius orals també.

Malalties gastrointestinals, inflamatòries agudes i cròniques, intervencions quirúrgiques i les cremades augmenten el consum de vitamina C.
D’altra banda els bioflavonoides potencien l’activitat de la vitamina C i si es pren amb la vitamina I, i el seleni a més de potenciar la vitamina C també la protegeixen.

La vitamina C (Àcid ascòrbic) és un potent antioxidant i un important nutrient que recolza la síntesi de col·lagen, el desenvolupament del cartílag i els ossos, reforça les dents i el funcionament del sistema immunològic i cardiovascular, a més de potenciar la transmissió de l’impuls nerviós. Es troba pràcticament en tots els vegetals, principalment en les parts toves. La quantitat de mg de vitamina C que contenen són molt variables d’uns a uns altres, fins i tot dins d’un mateix aliment, segons sigui el grau de maduració, l’època de l’any de recol·lecció, el seu emmagatzematge o la seva cocció. La seva absorció és a través de l’estómac i de l’intestí.

Els aliments que podem trobar més quantitat de mg de vitamina C són: vagis de acerola, els pebrots vermells picants, guayaba, julivert, pebrot verd, bròquil, cols de Brussel·les, grosella negra, créixens, coliflor, maduixes, espinacs, kiwi, taronges, llimona, aranja, fetge de vedella… (ordre de major a menor en quantitat de mg de vitamina C).

Recordar que la vitamina C és molt sensible a la llum, a la calor i a l’oxigen de l’aire, si no es va amb compte fins i tot en el processament i la cocció , pot ocasionar perdudes en els aliments de fins al 90%-100%. Per congelació la perduda és de 30 -40%.

Publicat a:
  • La ciutat de Tarragona
  • Cerdanyola al Dia
  • Revista de Ripollet
  • Tot Caldes
  • Enrenou
  • Tot Sant Cugat
By | 2017-03-02T12:10:09+00:00 enero 21, 2013|Català|0 Comments

About the Author:

Importante: Por cuestiones legales y éticas no puedo en ningún caso dar respuesta vía e-mail a personas que no sean pacientes sobre: recetas, posologías, hacer valoraciones y mucho menos dar diagnostico alguno. Para cualquier otra duda o comentario, estaré encantada de poder ayudarte.
X